Print 3D de produse, obiecte

Descarci fișiere? Încearcă obiecte!

montaj obiecte printate 3d

E o realitate faptul că astăzi putem descarca de pe internet nu doar informație ci și produse. Cel mai probabil, le putem personaliza și modifica după preferințe, mai înainte de a le trimite către o mașinărie de birou care le va fabrica imediat. Se poate construi pentru tine, foarte repede, un obiect fizic. Acest lucru este posibil datorită unei tehnologii în plină expansiune denumită prelucrare aditiva sau print 3D.

Această tehnologie este veche de aproape 30 de ani și abia astăzi începe să intre în conul de interes public. De obicei, vei descarcă reprezentarea geometrica a produsului în 3D și împreună cu materialul din care se va construi, se vor livra unei mașini ce va începe, strat cu strat, să crească înăuntrul ei produsul respectiv.

Sună uluitor! Dar dacă aceste mașini au fost cu noi încă de cum 30 de ani, de ce aflăm de această tehnologie abia acum? Pentru că tehnologia a fost foarte ineficientă, foarte scumpă, foarte înceată și ineficientă. Însă astăzi începe să devină o realitate faptul că aceste printere 3D încep să aibă succes. Multe dintre limitările lor încep să fie depășite. Vom avea acces la aceste mașini ce vor modifica felul în care producem multe, multe lucruri.

Printarea 3D a produselor

Care este modul de lucru?

 1. Se citeste digitalizarea obiectului, de obicei date de tip CAD. Un inginer, un arhitect va crea un produs în 3D.
 2. Aceste date sunt trimise către o mașina ce taie aceste date în felii 2D.
 3. Aceste felii, aceste straturi sunt trimise una după alta către mașina ce va începe să depună material corespunzator fiecarui strat, adăugând strat nou peste stratul vechi, într-un proces aditiv. etapele de printare 3D a obiectelor reprezentate CAD

  Acest material care se depozitează, începe fie sub formă lichidă sau de pulbere. Procesul de prindere a stratului începe fie cu depozitarea și apoi topirea materialului , fie întai topit și apoi depozitat. De obicei un laser sudează prin topire noul strat de cel vechi. Destul de repede această depozitare precisă de straturi asistată de laser devine un produs fizic, gata să fie luat din mașina și folosit. Science fiction? Nu, e o realitate care năvălește peste noi.

  Cine printeaza și pentru cine

  O gamă din ce în ce mai mare de produse, de la cele domestice și mici piese de schimb la piese avansate din domeniul medical, de la microstructuri la componente de ordinul metrilor, poate fi printată azi 3D. E vorba nu atât de printarea 3D a unor produse obișnuite ci a unor piese care nici nu pot fi produse altfel, cu un design extraordinar și foarte complicat. În anumite cazuri chiar se poate evita complet munca manuală pentru producerea obiectelor. Motor printat 3D Cui se adresează utilizarea acestei tehnologii? Pentru că se pot crea produse foarte rapid, a fost folosită de designerii de produs, sau de către oricine vrea să creeze foarte rapid un prototip sau testa o nouă caracteristică. Este uluitoare capacitatea de personalizare a unui produs de masă cu ajutorul printarii 3D. Constrangerile asociate cu producerea în masă a obiectelor sunt diminuate. De exemplu, se pot produce singular componente de motor auto. Piese foarte avansate printate 3D și care folosesc mai puțin material. Per total performanța și eficiența le depășesc pe cele tipice obiectelor produse la scară industrială.

  Un printer 3D pentru fiecare

  Domeniul structurilor foarte detaliate favorizează această tehnologie, se pot crea obiecte cu porozitate controlată doar folosindu-se printul 3D, produse de masă specifice fiecăruia. Calitatea ce provine din utilizarea printului 3D este fantastică, detaliile se îmbunătățesc iar prețul mașinilor scade și mașinile înșiși se miniaturizează suficient cât să putem avea una pe birou. printer 3D pentru desktop

De ce nu avem totuși fiecare câte una pe birou? E simplu. Cei mai mulți dintre noi nu știm cum să producem datele necesare că un printer 3D să le poată interpreta. Daca am avea un printer 3D chiar acum câți ar știi cum să îi spună ce să printeze? Această barieră se micșorează pe zi ce trece prin apariția de software capabil să producă datele necesare într-un mod accesibil și celor mai puțin tehnici dintre noi. Ne indreptam în felul acesta către un punct de revoluție în producerea obiectelor.

Un mod de manufacturare etapizat, de genul:

Acest fel de a produce obiectele deja se întâmplă în țările avansate și reprezintă primul val stârnit de revoluția printării obiectelor. Suntem cu toții persoane, indivizi și avem diferite preferințe, nevoi diferite și ne plac lucruri diferite. Fară îndoială, printarea 3D a produselor va schimba profund modul în care ne producem obiectele și relațiile între firmele ce manufacturează și clienții lor.

Raspundem exact si rapid. Intreaba-ne!

Trimite