Formate Kindle AWZ3, KF8, TPZ, HTMLZ. Care sunt si cum

Amazon Kindle are cea mai mare colectie de carti electronice din lume si cel mai elaborat si stufos sistem de formate in care ebook-urile sunt prezentate.

  • AZW (Amazon Word)
  • AZW3
  • PRC
  • Mobi
  • HTMLZ

In afara ecosistemului Kindle lucrurile stau mult mai simplu, cartile electronice se prezinta ca Epub sau Pdf

Un ebook produs pentru Kindle poate fi livrat in oricare din formatele mentionate mai sus si arata asemanator dar diferentele intre formate exista si, desi mici, trebuie luate ca atare si neignorate.

formate amazon kindle awz kf8

Format AZW

Este primul format MOBI caruia i s-a adaugat mecanismul DRM de protectie a continutului. Daca se scoate aceasta protectie ebook-ul poate fi redenumit cu extensia .mobi si citit fara probleme de orice Mobi reader.

Formatul AZW3 sau KF8

Este la baza un format EPUB cu Amazon DRM si o baza de data Palm, format intentionat la origine pentru device-ul Kindle Fire. Toate modele Kindle de a patra generatie suporta acest format. Din pricina caracteristicilor avantajoase date de formatul EPUB pe care se bazeaza,

  • are performante mai bune
  • este mai mic, ocupa mai putin spatiu
  • intelege CSS3 si HTML5

KF8 este un inlocuitor in ecosistemul Kindle al formatului mai vechi bazat pe Mobi.

Format Mobi si PRC

Fisierele PRC si Mobi sunt neprotejate de DRM si sunt asemanatoare ca structura interna. Daca se protejeaza prin DRM atunci Amazon le transforma in format AZW

Format AZW1 sau Topaz

Toate formatele Amazon pornesc de la formatul Mobi sau AZW insa formatul Topaz, cu variatiile lui TPZ sau AWZ1 este diferit. Diferenta este in structura fisierului si a bazei de date, deci diferente majore. Fisierele Topaz sunt intotdeauna fara DRM. Daca le protejezi device-ul Kindle le transforma in formate TPZ sau AWZ1.

Format HTMLZ

este ca si formatul EPUB o archiva zip si la fel ca EPUB este o colectie de fisiere HTML. Dar asemanarile se opresc aici, structura archivei este diferita.

Concluzia despre formatele Amazon Kindle

Observam 3 formate ce corespund oarecum unor etape de dezvoltare a mecanismelor de impachetare a continutul pentru reader-ele Kindle. Formatul initial Mobi, liber de DRM si care are o varianta AZW ce implementeaza mecanismul DRM. O evolutie a acestui format este Topaz si AZW1, dar este o linie evolutiva oprita de aparitia si de succesul formatului liber EPUB. Amazon a adoptat acest format in forma AZW3 / KF8.

Recomandarea este ca pe viitor, daca cititi ebookuri pe Kindle sa le pastrati doar in format AWZ3, acesta este formatul pe care s-a stabilizat Amazon si pentru un motiv bun EPUB.

Orice carte electronica prezentata in format EPUB poate fi convertita cu usurinta in KF8 utilizand convertorul gratuit Calibre

Amazon kindle

Raspundem exact si rapid. Intreaba-ne!

Trimite